Najważniejsze parametry zewnętrznych folii dachowych
Dach jest jednym z ważniejszych elementów konstrukcyjnych budynku. Zewnętrzna folia dachowa jest układana dla uniemożliwienia przedostawania się wilgoci i wiatru z zewnątrz. Jednocześnie pozwala na przepuszczanie nadmiaru pary wodnej z wnętrza pomieszczeń, dzięki czemu możliwe jest przewietrzenie całej konstrukcji. Odpowiedni dobór folii zewnętrznej ma wpływ na pozostałe elementy dachu i komfort użytkowników obiektu.
Właściwości zewnętrznych foli dachowych
Wśród najważniejszych cech folii dachowej wymienia się paroprzepuszczalność, gramaturę oraz odporność na czynniki zewnętrzne.
Paroprzepuszczalność jest jednym z istotniejszych parametrów folii dachowej. Oznacza ona liczbę gramów wody, jaka może przedostać się przez m2 folii w ciągu 24 godzin. Funkcjonuje tu zasada: im wyższy wskaźnik, tym lepiej.
O jakości folii świadczy również odporność na rozdzieranie, którą mierzy się wzdłuż oraz w poprzek. Materiał wysokiej klasy posiada wytrzymałość na poziomie:
- 50 N/5 cm przy rozdzieraniu wzdłuż (najlepsze folie osiągają wytrzymałość od 200 do nawet 560 N/5 cm),
- 100 N/5 cm przy rozdzieraniu w poprzek (w przypadku najlepszych folii jest to 180 do 500 N/5 cm).
Do istotnych właściwości folii dachowych należy również gramatura, która precyzuje ciężar jej jednego m2. Parametr ten przesądza o trwałości oraz odporności materiału na uszkodzenia mechaniczne. Przyjęło się, że produkty wysokiej jakości posiadają gramaturę w wysokości 100-490 g/m2.
Odporność na promieniowanie UV to cecha, która wskazuje, jak długo folia może zostać wystawiona na oddziaływanie promieni słonecznych, bez szwanku dla jej wytrzymałości i kondycji. W przypadku najlepszych membran okres ten może wynosić nawet 12 miesięcy.
Firma Dach Holding TopDACH wskazuje, by zwrócić uwagę na ten wskaźnik, gdyż jego przekroczenie może skutkować całkowitym zniszczeniem folii w krótkim czasie.
Pozostałe właściwości folii dachowych
Wybierając folię dachową, należy zwrócić uwagę również na zakres temperatur, elastyczność oraz odporność na przemakanie. Zakres temperatury wskazuje na przedział temperatur, w którym membrana zachowuje wszystkie swoje parametry. Folie wysokiej jakości nie zmieniają ich w zakresie od -40 do nawet 150oC. Odporność na przemakanie jest określana klasami – najlepsze folie posiadają klasę W1, gorsze W2. Należy również pamiętać, że folia kurczy się i odkształca, na co również ma wpływ temperatura. Dobre folie zachowują swoją elastyczność przy mrozie sięgającym nawet -30 oC.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana